Partnerek

Ø  A VKG Klaszter együttműködő partnere a németországi BDZ Szakmai Szervezetek Szövetsége. A Szövetséggel a Klaszter stratégiai együttműködési megállapodást kötött 2014-ben, mely megállapodás célja szakmai és tudományos együttműködés a fenntartható vízgazdálkodás területén. A BDZ egy Szakmai Szervezet Egyesülete, mely a fenntartható vízgazdálkodás támogatása es sikeres megvalósítása érdekében jött létre és működik. Egy gyártó-semleges, független platform a decentralizált szennyvízkezelés területén, amelynek célja Németország-, Európa- és világszerte a gazdaságilag és ökológiailag hasznos vízgazdálkodás támogatása és e technológiák minőségének fenntartható biztosítása a vízkészletek lehető leghatékonyabb védelme érdekében. Egy hálózatban egyesíti a gazdaság, tudomány, politika és közigazgatás terület tagjait, összekapcsolja a decentralizált szennyvízkezeléshez kapcsolódó tudást, valamint feltáró és fejlesztő munkát végez ezen a területen.

A BDZ a nemzeti és nemzetközi érdekeltek számára olyan szolgáltatást biztosít, amelyek lényegében a következőkben összefoglalhatók:
- bemutatóközpont létrehozása és működtetése
- tájékoztatás és tanácsadás
- oktatás és továbbképzés
- kutatás és fejlesztés

A VKG Klaszter együttműködő partnere  a Debreceni Egyetem, Víz- és Környezetgazdálkodási Intézete, mellyel a Klaszter szakmai együttműködési megállapodást kötött 2016-ban.

Az Intézet elsődleges kutatási-oktatási tevékenysége a vízgazdálkodás, környezettechnológia és alkalmazott környezetinformatika szakterülteket öleli fel, ezen belül:

- precíziós mezőgazdaság, vízgazdálkodás: felszíni és felszín alatti vizek, öntözési rendszerek, belvízi jelenségek kutatása

- térinformatika: adatbázis kezelés, térinformatikai szoftverek, földközeli multispektrális-, műholdas és légi hiperspektrális távérzékelés

- biotechnológia: biodegradáció és bioenergia, szennyezett talajok bio- és fitoremediációs technológiával történő kármentesítése, szerves anyagok biodegradációs folyamatainak laboratóriumi és üzemi körülmények között történő vizsgálata (biogáz, komposztálás)

© 2016 Víz és Környezetgazdálkodási Klaszter. - All rights reserved.